Rapid, prima finalistă europeană din fotbalul românesc
Istorie

Rapid, prima finalistă europeană din fotbalul românesc

Puțină lume mai știe, dar Rapid a fost prima echipă românească calificată în finala unei cupe europene, pe vremea când nici nu erau încă înființate echipele care au apărut în prim-plan începând din perioada comunistă.

Cupa Europei Centrale, predecesoarea competițiilor UEFA

După destrămarea Imperiului Austro-Ungar, în 1927 s-a desfășurat prima ediție a Cupei Mitropa, la care au participat câte două echipe din Austria, Ungaria, Cehoslovacia și Iugoslavia. A fost prima competiție fotbalistică europeană intercluburi, precedând Cupa Campionilor și Cupa UEFA.

Trebuie spus că principalele trei state care au participat, inițial la această competiție sunt printre primele din Europa care și-au înființat ligi profesioniste de fotbal. Iar ca rezultat, Ungaria spre exemplu a avut atât echipe de club cât și o echipă națională foarte puternică.

România, în vremea fotbalului boem

În competiția ce avea să  reziste până în 1992, țările participante trimiteau fie campioana și vicecampioana, fie campioana și câștigătoarea cupei. În acest context, Rapid avea să întâlnească la momentul participării sale, echipe care pot fi considerate cele mai bune ale momentului.

Cupa Europei Centrale și de Est s-a extins cu adevărat în 1937, când au participat echipe din Italia, Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Elveția, România și Iugoslavia, Spania ratând participarea datorită războiului civil.

Datorită faptului că în România, fotbalul a întârziat în acea vreme să devină profesionist, Rapid avea să joace cu echipe incomparabil mai puternice decât cele pe care mult mai târziu, o altă echipă românească avea să le întâlnească până în finala de la Sevilia (Vejle, Honved, Kuusysi Lahti).

Rapid, prima finalistă

Iuliu Baratky

Iuliu Baratky

Dar, în 1940 a venit și încununarea participării românești, Rapid fiind calificată în finala în care ar fi trebuit să joace cu Ferencvaros Budapesta.

Rapid ajungea pînă în semifinalele Cupei Europei Centrale după ce trecea de FC Hungaria cu un scorul general de 5-1 (!), urmând să îşi dispute locul în finală contra celor de la Gradjanski (Croaţia).

Cum în dubla manşă ambele rezultate au fost de 0-0, era nevoie de un al treilea meci, decisiv. Giuleştenii au rezistat şi la Subotica, remizând 1-1, chiar şi după disputarea prelungirilor. Datorită faptului că loviturile de departajare au fost introduse abia în 1970, locul în finală a fost stabilit prin tragere la sorți.

Însă ”norocul” nu a fost în final de partea Rapidului. Finala nu s-a mai disputat, datorită războiului!

Din echipa care ajungea în finala Cupei Europei Centrale făceau parte Rădulescu, Slivăţ, Lengheriu, Vintilă, Răşinaru, Moldoveanu, Şipoş, Wetzer III, Baratky, Dan Gavrilescu și Bogdan.

Este de notat și faptul că Ștefan Auer este pe locul 7 în topul marcatorilor din Cupa Mitropa din perioada `27 – `40, cu 19 goluri.

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *