La mulți ani Rică Răducanu, la cei 71 de ani!
Istorie Jucători, glorii, antrenori

La mulți ani Rică Răducanu, la cei 71 de ani!

Azi  este ziua lui ”Tamango”. Născut la 10 mai 1941, ”Rică” Necula Răducanu a trăit o viață pentru și alături de Rapid.

Rică, simbol al unei echipe născute pe vremea regilor

Necula Răducanu

Necula Răducanu

Deși înființat în anii `20 și performer în Cupa României încă din primele decade, când a câștigat mai multe ediții ale competiției, dintre care 6 consecutiv, iar în perioada războiului a câștigat Cupa Basarabiei, Rapid a trebuit să aștepte tocmai până în 1967 pentru a câștiga primul titlu de campioană recunoscut.

Din acea echipă de vis a făcut parte și Rică, alături de alți jucători legendari. Antrenorii acelei echipe erau Valentin Stănescu şi Victor Stănculescu, iar lotul campioanei a fost: Rică Răducanu, Marin Andrei – Dan Coe, Ilie Greavu, Culae Lupescu, Ion Motroc, Constantin Jamaischi – Nae Georgescu, Constantin Dinu-Buric, Bebe Năsturescu, Teofil Codreanu, Viorel Kraus – Puiu Ionescu, Nichi Dumitriu, Sandu Neagu.

Rapid, echipa României

Lupescu, Rică și Dan Coe

Lupescu, Rică și Dan Coe

Fără să exagerăm, acea echipă a Rapidului era cunoscută de toată lumea, iar jucătorii puteau fi enumerați pe dinafară de majoritatea românilor. Acesta nu numai datorită faptului că a fost echipa campioană în 1967 ci și pentru că Rapid urma să aibă 5 jucători în lotul echipei naționale ce urma să participe în 1970 la Campionatul Mondial găzduit de Mexic, după 32 de ani de absență.

Calificarea a venit dintr-o grupă câștigată în fața Portugaliei lui Eusebio, iar la Guadalajara am dat peste Brazilia, Anglia și Cehoslovacia. Majoritatea jucătorilor – printre ei și Liță Dumitru – puteau fi titulari ai naționalei, alături de un Nicolae Dobrin – care a fost în lot dar nu a jucat – sau Mircea Lucescu. Dinamo era pe atunci singura echipă care a avut mai mult cu un jucător în lotul naționalei decât Rapidul.

Rică

Rică

10 ani ca jucător și peste 50 de ani lângă Rapid

Rică a îmbrăcat tricoul Rapidului numai în campionat în 233 de meciuri, în perioada 1965 – 1975. A trecut și pe la Sportul Studențesc (`75-`78) sau Steaua (`78-`79). Rică rămâne însă rapidist, fiind permanent în anturajul echipei, la care a fost în anumite perioade și antrenor de portari.

Vă vine sau nu să credeți, a marcat 3 goluri în sezonul `73-`74 și 4 goluri în sezonul `74-`75. Când echipa avea dificultăți în a câștiga fugea în atac, la cornere. Modul său de a fi, de a juca cu zâmbetul pe buze și a face spectacol, a dus însă și la câteva gafe celebre pe atunci. A fost primul portar surprins în offside!

Pentru cariera sa și, mai ales pentru participarea la C.M. din `70, a fost decorat în 2008 cu Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa a III-a.

 

 

 

 

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *