La mulți ani Ioan Goanță!
Istorie Jucători, glorii, antrenori

La mulți ani Ioan Goanță!

Willy – așa cum era alintat Ioan Goanță, după unul dintre cei doi fraţi gemeni olandezi van der Kerkhof – a împlinit azi 54 de ani.

Goanță, Țîră și cu Gheară, cel mai bun atac din țară!

Puștii de azi poate au auzit sloganul ”Goanță, Țîră și cu Gheară, cel mai tare atac din țară!”. Însă doar cei care l-au prins jucând știu că era un adevărat artist pe teren.

Despre Goanță s-au spus multe. Precum faptul că nu ajungea la națională pentru că nu a acceptat să plece de la Rapid, deși avea oferte precum cea de la Victoria, ARO-ul și gradul asigurate. Unele din aceste lucruri au fost confirmate de acesta într-un interviu acordat lui Alin Fornade în 2013.

Ne aducem aminte cu păcere cum, cu el în teren jucătorii ne făceau să strigăm ”Samba, Rapid!”.

De la Reșița în Giulești

Foto: arhivă personală Ion Goanţă.

Goanţă, talonat de Ştefan Iovan.

Mijlocaș ofensiv, Goanță a fost decarul Rapidului între 1984 – 1991 și 1992 – 1993. A îmbrăcat în campionat tricoul alb-vișiniu de 174 de ori și a marcat 37 goluri. Era un jucător bătăios, ambiţios, căruia nu-i plăcea să piardă.

Erau cunoscute driblingurile sale, comparabile cu ale altor mari jucători. Fixa adversarul, punea centrul de greutate într-o parte şi pleca în cealaltă direcţie. Deși era dreptaci își folosea cu succes și stângul.

Era foarte bun la loviturile libere, pentru care se antrena special și, pentru care avea anumite ”secrete”. Unul dintre acestea era modul cum aranja mingia, pe un smoc de iarbă. Într-un meci cu Universitatea Craiova, pierdut de Rapid (4-2), a marcat ambele goluri din lovituri libere.

A fost nevoit să se retragă în plină maturitate fotbalistică – la 30 de ani – după o ruptură la muşchii gambei piciorului drept.

Data naşterii: 29.03.1963
Locul naşterii: Bistreţ (jud. Mehedinţi)
Înălţime: 1,72
Post: Mijlocaş ofensiv
A jucat la Drobeta Tr. Severin (1982), CSM Reşiţa (1982-1984), Rapid (1984-1991, 1992-1993), Zafirim Holon (Israel, I, 1991-1992)
Debut în prima ligă: Univ. Craiova-Rapid 1-1 – 2.09.1984
Ultimul meci în prima ligă: Dinamo-Rapid 2-1 – 20.09. 1992

Ioan Goanță rămâne în istorie drept un idol al tribunelor, un jucător de care să-ți amintești cu mare plăcere. Îi dorim sănătate și împliniri!

Goanță (2013): „Galerie ca a Rapidului nu există în România”!

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *