De ziua Rapidului, fanii vor să știe …
Mass-media Susțin Rapidul

De ziua Rapidului, fanii vor să știe …

De ziua Rapidului, majoritatea fanilor vor să știe: Încotro Rapid?

Din 2016, majoritatea fanilor Rapidului trecem printr-un ”Purgatoriu” … Cu sau fără vină, ne vedem purtați printr-o seamă de evenimente nefericite care ne pun la încercare. Din momentul în care Rapid – promovată din punct de vedere sportiv în Liga I – a fost alungată de pe scenă, o parte dintre noi ne-am tot gândit la ce soluții să găsim astfel încât fenomenul Rapid să continuie și în fotbal.

Cei care am găsit de cuviință să ținem steagul sus, nu am fost implicați în niciun fel în evenimente anterioare care să fi contribuit la deznodământul cunoscut. Iar din această postură ne-am tot gândit să apelăm, inclusiv la forurile competente.

Dar cu toate frământările, sau poate și datorită faptului că nu reprezentam acele grupuri anterior implicate, că eram majoritatea niște ”lupi singuratici”, ne-a fost dificil să ne exprimăm … Ei bine, ușor ușor glasul celor dezinteresați se va face auzit.

Iar de ziua Rapidului, le facem un cadou. Sperăm ca scrisoarea de mai jos să aibă așteptatul răspuns!

 

Către Federația Română de Fotbal, D-lui Președinte Răzvan Burleanu

Către Liga Profesionistă de Fotbal, D-lui Președinte Gino Iorgulescu

Către Clubul Sportiv Rapid București, D-nei Președinte Vali Ionescu-Caciureac

 

Scrisoare deschisă

 

Cu deosebită considerație și multe așteptări, vă supunem atenției și vă rugăm să ne ajutați în lămurirea mai multor aspecte legate de:

  • Problema identității și continuității echipei de fotbal Rapid;
  • Propuneri pentru responzabilizarea și implicarea fanilor în susținerea activității sportive;
  • Soluții pentru protejarea echipelor și mărcilor tradiționale și pentru dezvoltarea fotbalului;
  • Invitația la o strânsă colaborare, pentru realizarea scopurilor care se dovedesc a fi comune.

 

Introducere în temă

Pe 11 iunie am sărbătorit 50 de ani de când Rapid obținea primul titlu de campioană recunoscut. Cu resursele proprii și doar cu sprijinul câtorva persoane, incluzând C.S. Rapid, cărora le mulțumim, am fost cei care au organizat sărbătorirea echipei Campioane din 1967.

De asemenea, se împlinesc 94 de ani de când lua ființă echipa care avea să devină un fenomen social, atunci sub numele CFR București. Chiar dacă data popularizată este 25 iunie, menționăm că din 11 iunie 1923 datează primul proces verbal de constituire.

Nu credem că mai este nevoie să enumerăm nici titlurile de campioană sau vicecampioană, nici Cupele sau Supercupele câștigate, nici faptul că Rapid era prima echipă românească calificată în finala unei Cupe europene. Întrucât, pe de o parte cunoașteți deja toate aceste lucruri, iar pe de altă parte spiritul suporterilor acestei echipe nu a stat niciodată în trofeele câștigate, ci în atașamentul față de culorile alb-vișinii, în plăcerea de a urmări și a cunoaște jocul, respectiv în iubirea necondiționată față de fenomenul fotbalistic Rapid!

În consecință, continuăm a vă spune că reprezentăm o asociație a fanilor, reprezentativă măcar pentru o parte a suflării rapidiste, având scop și obiective precizate clar în statutul asociației noastre – pe care vi-l putem pune la dispoziție. Din această scrisoare puteți înțelege care sunt principalele noastre obiective.

Iar în această calitate facem printre primele demersuri pentru realizarea obiectivelor noastre, acestea fiind dependente și de răspunsul și activitatea dvs.

 

Identitatea & continuitatea echipei Rapid

Cunoaștem cazuri ale unor echipe precum Glasgow Rangers, Borussia Dortmund sau Fiorentina, care deși au trecut prin situații, nu identice dar similare cu Rapidul, au fost ajutate să-și continue existența. Desigur, soluțiile au fost diferite dar, în esență este vorba despre același principiu.

Anume, că reprezintă branduri puternice legate de fenomenul fotbalistic al fiecărei națiuni și, pentru că fotbalul este un fenomen global, mărci importante ale sportului mondial.

Credem că, alături de alte mărci precum Sportul Sudențesc, FC Argeș, Petrolul, U. Cluj sau Universitatea Craiova ca să numim doar câteva, unele rivale de-ale noastre tradiționale, Rapid ar fi trebuit să se constituie într-un bun de patrimoniu național! Deci, respectând și criteriile forurilor internaționale din fotbal, trebuiau găsite soluții pentru protejarea lor.

Puteau astfel fi găsite soluții ca aceste mărci – prin trecerea la profesionism – să nu poată fi separate de cluburile mamă, plasând doar partea de administrare pe mâna unor entități private, care însă să nu dețină marca ci doar societatea sub care echipa să își desfășoare activitatea.

Pentru noi, cu excepția C.S.Rapid, societățile sub organizarea cărora Rapid a ființat nu reprezintă mai nimic. Dorim să vă cerem lămuriri, pentru a ne direcționa în continuare eforturile și susținerea.

Desigur, am prefera să avem de partea noastră orice rapidist și totul să fie foarte clar, iar echipa care să ne continuie spiritul să reprezite o uniune între tot ceea ce poate reprezenta acum Rapidul. Dar, există mai multe posibile soluții și dorim să ne edificăm care ar fi cea legală, reprezentativă și recunoscută, inclusiv de către dvs.

  • Există AFC Rapid, cunoscută între rapidiști ca parte care a înființat SC Rapid SA, cu atuuuri dar și cu probleme legate de datorii, respectiv de identitate dacă acceptăm ceea ce a apărut în spațiul public, anume că marca de care este legat palmaresul, ca și o parte dintre bunurile Rapid S.A. vor fi scoase la licitație.
  • Există o a doua echipă – CFR București – pornită de jos precum în 1923, formată și susținută de rapidiști folosind o structură existentă a Sindicatului CFR, de asemenea cu jucători rapidiști în lot, fără datorii curente și care aparent dorește o anumită corectitudie și transparență, care însă nu poate fi legată momentan în mod direct de Rapid, deci nefiind în postura de continuator recunoscut de către majoritatea rapidiștilor.
  • Există la nivel de intenție sau zvon și alte proiecte, precum cel apărut în spațiul public legat de F.C. Voluntari, care ar dori să preia identitatea și palmaresul Rapidului. Relativ la acest proiect au apărut anumite informații, dintre care unele ne lasă să înțelegem că foști jucători ai Rapidului ar susține idea.

Repetăm, noi am putea accepta fie o uniune – sub o formă legală acceptată – între echipele care au pornit din Liga a 5-a, fie preluarea de către o entitate privată, în ambele variante considerând necesară recuperarea identității Rapidului. Deci, un unic Rapid!

Cu precizarea că noi ne dorim doar să existe o continuare, iar aceasta să fie una justă, recunoscută, astfel încât să se continue istoria de 94 de ani a Rapidului care, peste ani să nu poată fi tăgăduită de nimeni și, de asemenea Rapidul să fie degrevat de problemele aduse de foștii patroni, conducători sau chiar de unii dintre fani.

Vă rugăm să ne precizați care este poziția dvs. oficială, să ne confirmați ce documente există în acest sens, să ajutați nu numai membrii organizației noastre dar și suflarea rapidistă să înțeleagă mai exact care ar putea fi continuarea.

 

Implicarea fanilor și atragerea de sponsori și investitori

Idea de bază de la care a pornit în 2016 constituirea Asociației cultural-sportive ”Susțin Rapidul” este aceea de ”socios”, prin care dorim – în condițiile lămuriri problemelor legate de continuare și de identitate – să devenim parteneri cu cei care vor deține și vor conduce Rapidul.

Mai direct spus, avem ca principal obiectiv să devenim parteneri care să contribuim din resurele proprii – cotizații, donații, ș.a.m.d., la susținerea clubului, fiind însă conștienți că am avea o contribuție minimală iar investitorii și sponsorii sunt în continuare necesari.

Este și o invitație la responsabilizarea fanilor, întrucât prin comportamentul nostru și prin prezența în număr tot mai mare la susținerea echipei, cei care pot investi în activitatea sportivă ar putea fi cu atât mai mult atrași.

 

Soluții pentru viitorul Rapidului și al fotbalului

Ați constatat cât de mare este impactul echipelor de tradiție, atunci când probabil ați observat că au fost situații când prezența fanilor la meciurile unor echipe din liga a 5-a sau a 4-a a fost mai mare decât la unele din prima ligă.

De aceea considerăm și sperăm că și dvs. la fel, că sunt necesare noi măsuri pentru dezvoltarea fotbalului, sau sportului în general, de masa și de performanță. Noi ne vom opri doar la unele sugestii.

Considerăm că trebuie făcut lobby pentru o Lege a sponsorizarii și o Lege a sportului, așteptate de mulți ani – acte normative în care fotbalul să reprezinte un capitol important.

Apoi, am avea propuneri legate de posibilitatea ca fanii să fie implicați. Anume, credem că este necesară, pe de-o parte o simplificare a modalităților prin care asociațiile să poată recupera contribuțiile private prevăzute de lege, iar pe de altă parte ar fi benefic pentru asociațiile de genul nostru ca fiecare contribuabil să poată decide să direcționeze, în loc de doar 2% din impozitul pe venit, până la 10%. Acest lucru nu poate fi realizat decât cu implicarea dvs. iar în acest sens suntem gata să contribuim la strângerea de semnături, pentru o eventuală petiție către Parlamentul României.

Această scrisoare reprezintă și o invitație la colaborare. Așteptăm cu celeritate poziția dumneavoastră publică, oficială, exprimată în scris și eventual într-o conferință de presă, prin care vă rugăm să contribuiți în mod esențial la informarea și edificarea publicului larg, cu deosebire a fanilor rapidiști și a celor interesați de soarta fotbalului.

 

Cu anticipate mulțumiri,

ACS Susțin Rapidul

No Comments

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *